Medlemsmøter
Foreningen har avholdt flere Teams møter for medlemmene hvor temaer var bl.a. digitalisering, nye krav til produktdata i en maskinlesbar verdikjede, klima-, miljø krav ogny lovgivning fra EU.
Byggevareindustriens generalforsamling ble avholdt 8. mai i Næringslivets Hus . Etterpå var det et felles medlemsmøte med Boligprodusentenes forening med god deltakelse. Vi hadde bl.a. invitert lederne i Statsbygg og Skanska for å diskutere klimakrav til materialer. .
Byggevareindustriens Høstmøte ble avholdt 16. november der hovedtemaet var; Hvordan vi ligger an for å nå klimamålene, hvordan kan man øke etterspørselen og betalingsviljen for klimasmarte byggevarer?
Vi fikk presentert eksempler på hva våre medlemmer gjør på bærekraft, og hvilke tiltak man gjør for å redusere våre klimautslipp. Vi hadde også invitert flere på byggherre- og kundesiden for å høre hvilke forventninger, ønsker og krav de stiller til byggevareprodusenter.
Bygg.no var til stede i møtet og laget denne saken
Utvalg
Teknisk forum
Byggevareindustriens Tekniske forum er et tilbud for medlemsbedriftene der administrasjonen informerer om relevante saker knyttet til regelverk, markedskrav, standardisering med mer samt at det diskuteres mulige innspill knyttet til relevante saker som administrasjonen tar med i videre arbeid. Eksempler på saker i 2023 har vært klimakrav i Teknisk forskrift (TEK), EUs Byggevareforordning, klimagassberegninger, dokumentasjon og Svanen, ECOproduct og dokumentasjon av helse- og miljøfarlige stoffer. Forumet har hatt 4 møter i 2023 der 3 av møtene var på Teams.
Digitalt forum
Det ble i 2023 avholdt flere Teams møter i dette forumet. Hovedfokuset er digitaliseringen av vareinformasjon.
Dette er en fin arena der medlemsbedrifter kan dele praktiske erfaringer og utfordringer vedr digitale produktdata.
Det har vært en nyttig møteplass med godt oppmøte fra mange bedrifter.
Forhandlingsutvalg - overenskomst for byggeindustrien
Byggevareindustrien har 3 representanter i forhandlingsutvalget for "Overenskomst for byggeindustrien". I tariffperioden, frem tom hovedoppgjøret 2024, er Byggevareindustriens representanter:
- Andreas Fritzsønn, Glava AS
- Elin Røed, Heidelberg Materials Prefab Norge AS
- Trygve Martinsen, Alloc AS
Takprodusentenes Forskningsgruppe - TPF
Byggevareindustriens Forening har siden 2015 hatt sekretariatet for Takprodusentenes Forskningsgruppe (TPF). TPF er en sammenslutning av bedrifter som arbeider med taktekking på flate tak i form av produksjon og leveranse av materialer eller utførelse av tekkearbeider, og mange av medlemmene i TPF er også medlemmer av Byggevareindustriens Forening.
Næringspolitikk
NHO Byggenæringen ivaretar den overordnede næringspolitikken for Byggevareindustrien. Vi er allikevel engasjert i bransjespesifikke problemstillinger.
Byggevareindustriens Forening har de siste årene hatt tett samarbeid med et energinettverk med et 20-talls bransje-, forbruker- og miljøorganisasjoner der man utveksler og samarbeider om felles politisk påvirkning knyttet til energi- og effektrelevante problemstillinger. Et mål var økte bevilgninger til energieffektivisering i statsbudsjettet for 2024, noe som delvis kan sies av være oppnådd ved at det ble avsatt mer midler til energieffektivisering enn tidligere i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV.
I etterkant av Energikommisjonens “Mer av alt – raskere” har Byggevareindustrien sammen med NHO Byggenæringen gitt innspill til regjeringens Handlingsplan for energieffektivisering der et viktig budskap utover økte bevilgninger har vært at det må på plass klare mål og politiske føringer og årlig oppfølging av måloppnåelse, samt at det gis støtte til modne tiltak som virker. Dette er tildels fulgt opp i planen som ble lagt frem i oktober der NVE bes om å utrede konsekvensene av et mål om 10 TWh redusert strømforbruk i hele bygningsmassen innen 2030 sammenlignet med 2015. I NVS rapport fra februar 2024 angis det at for å nå målet om 10 TWH redusert strømforbruk er det behov for at det raskt etableres en effektiv kombinasjon av ulike virkemidler, herunder økonomiske, regulatoriske og informative virkemidler, som er målrettede og understøtter hverandre.
Enova har i 2024 innført nye virkemidler til energieffektivisering i borettslag og sameier, samt yrkesbygg. Men fortsatt er det behov for ytterligere midler, og da spesielt til energieffektivisering i eksisterende husholdninger.
Byggevareindustrien var også aktiv med i utarbeidelse av NHOs Kraftløftet og spesielt delen om omhandlet energieffektivisering og solkraft.
Deltagelse i NHO Byggenæringens miljøforum
NHO Byggenæringen arrangerer månedlig møte for det interne Miljøforumet hvor Byggevareindustrien også deltar. Her tas miljørelevante saker opp som har relevans på tvers av bransjeorganisasjonene med mål om gjensidig informasjon og diskusjonsfora for mulig felles utspill i enkeltsaker. Energieffektivisering og Klimapartnerskap med myndighetene og LO har vært gjentakende temaer.
KEM – EBA
Byggevareindustrien deltar sammen med NHO Byggenæringen som de eneste medlemmene utover EBA egne medlemsbedrifter. I dette utvalget formidles og diskuteres miljøsaker som har spesiell relevans for entreprenørene. Dokumentasjon av helse- og miljøfarlige stoffer og taksonomien er tema som har spesiell relevans for byggevareindustrien.
Grønt materialforum
Byggevareindustrien arrangerer sammen med Grønn byggallianse felles møter i Grønt materialforum som er en felles møteplass for medlemmer i de to organisasjonene. Dette er en fin møteplass for medlemmer av Byggevareindustrien å være i kontakt med resten av verdikjeden for å diskutere felles muligheter og utfordringer knyttet til ulike klima- og miljørelevante problemstillinger. I 2023 har det vært arrangert 4 slike møter med hhv tema innen klimavennlig rehab, klimagassberegninger og sirkularitet, rehab og ventilasjon, dokumentasjon av ombrukte byggevarer, Noen møtet har vært arrangert som hybride, mens andre har kun tillatt fysisk deltakelse. Antall deltakere har variert mellom 20 og 70.
Politikk - Høringer
Innspill på relevante høringer er en av aktivitetene som foreningen benytter for å påvirke relevante forutsetninger for medlemsbedriftene og byggenæringen. I 2023 sendte foreningen inn høringssvar alene eller sammen med NHO Byggenæringen og Energinettverket om bl.a offentlige anskaffelser, Energimerkeforskriften, Energikomisjonens rapport, handlingsplan for grønne tak og fasader i Oslo kommune og Strømprisutvalgets rapport.
Prioriterte arbeidsområder
Standardisering
Vi er aktive i flere komiteer i Standard Norge, samt i både CEN og ISO. Foreningen er representert i sektorstyret Bygg i Standard Norge og Jøns Sjøgren leder en teknisk komite i ISO; ISO/TC 59 "Buildings and civil engineering works". Han er også med i sektorstyret BAE i Standard Norge. Arbeidet med revisjon av NS 8409 Kjøp av byggevarer går mot slutten og er sendt på høring. Trine Dyrstad Pettersen leder komiteen som reviderer NS3720 Klimagassberegninger for bygninger samt Miljøkomiteen for BAE.
Seriøst byggevaremarked og markedstilsyn
Byggevareindustrien jobber for et seriøst byggevaremarked med effektive og rettferdige konkurransevilkår. En av de største truslene mot et seriøst byggevaremarked er direkteimport av byggevarer der den utførende har med seg egenimporterte materialer i leveransen. Vi deltar i DiBKs arbeid med tilsyn av byggevarer, samt at vi følge opp Byggevareforordningen, produkttilsyn og sertifiseringsordninger. Nye myndighetskrav og regler fra EU øker også krav til dokumentasjon. Vi arbeider for standardisering og digitalisering av produktdata for å holde kostnadene nede og for å lette dokumentasjonsbyrden for våre medlemmer.
Energi og miljø
Sirkulær økonomi og klimagassutslipp har på samme måte som foregående år vært de mest fremtredende temaene knyttet til energi og miljø også i 2023.
Innføring av klimakrav til materialer i Teknisk forskrift ble innført 1.7. 2022 med et års overgangsperiode. Sammen med Boligprodusentene ferdigstilte Byggevareindustrien veilederen for utarbeidelse av klimagassutslipp i TEK etter oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) I byggenæringen har det vært stor oppmerksomhet og utvikling av verktøy for effektive klimagassberegninger der digitale klimadata er svært relevant. Byggevareindustrien har her vært en viktig part for å få på plass maskinlesbare EPDer og flyten av disse fra produsent til EPD-operatør, databaser, verktøyutviklere og entreprenører. Det gjenstår fortsatt arbeid for at dataene flyter mest mulig sømløst med minst mulig manuelle tilpasninger, men Norge sees her på som en frontrunner sammenlignet med andre land.
NHO Byggenæringen har i løpet av 2023 utarbeidet et kunnskapsgrunnlag med aktiv deltakelse fra Byggevareindustrien som underlag for et klimapartnerskap med Regjeringen. Målet med et klimapartnerskap er at klimaomstillingen i byggenæringen kan gå enda raskere.
Grønt landtransportprogram er et forpliktende offentlig-privat samarbeid for å realisere det grønne skiftet i den landbaserte næringstransporten. Målet å bidra til å halvere klimautslippene fra transport innen 2030. Programmet er organisert under NHO, og Byggevareindustrien er med i styringsgruppen.
Vi fremmer bruk av livsløpsbasert miljødokumentasjon som underlag for utvikling og etterspørsel av klima- og energieffektive og sirkulære byggevarer
Digitalisering
Et av våre strategiske mål er å sikre produsentenes interesser som eier av digital vareinformasjon. Arbeidet er forankret i byggenæringens digitale strategi som er utmeislet i rapporten Digitalt Veikart 2.0 (www.digitaltveikart.net). Vi deltar i NHOs digitaliseringsnettverk. Der deles erfaringer og kunnskap om digitalisering og ny teknologi mellom ulike landsforeninger og bransjer i NHO-systemet.
PDT Norge
www.pdtnorge.no
En overgang til en mer sirkulær byggenæring vil kreve mer bærekraftige materialer, ombruk og materialgjenvinning. For å dokumentere at bygg og byggematerialer oppfyller kravene, må man vite hva man måler og hvordan. Et betydelig bidrag til en sirkulær byggenæring er derfor at det utvikles et felles system for hvordan egenskapene til byggevarer entydig dokumenteres. Digitalisering, maskinlesbar produktdokumentasjon basert på standarder og felles spesifikasjoner er en forutsetning for å lykkes. Løsningen ligger i å utarbeide såkalte produktdatamaler, PDT.
Utviklingen av PDT-verktøyet har fortsatt i 2023. Arbeidet har inkludert videreutvikling av plattformen og ibruktakelse gjennom involvering av ekspertgruppeprosesser. Hoveddelen av arbeidet har vært knyttet til utvikling av PDT Norge som forvaltningsorganisasjon.
Det er i løpet av 2023 arbeidet med datamaler knyttet til følgende domener og produktgrupper:
- Ombruk og sirkularitet
- Generell informasjon
- Logistikk
- Sporing og produktmerking
- Byggevareforordning
- Klimagassutslipp/EPD
- Digitale produktpass
Myndighetene ved Dibk er med på dette samarbeidet. Se mer på www.pdtnorge.no
BYGGSTAND-prosjektet
www.byggstand.no
Byggstand er en felles arena for byggenæringens digitaliseringsprosjekter. Resultatene blir publisert på byggstand.no og vil være åpent tilgjengelig for alle. Innholdet kan komme fra alle forhold som berører vareflytens logistikk fra produsent, grossist, detaljist, utførende entreprenør og sluttkunde. Prosjekter som gjennomføres i Byggstand vil være koordinert mot andre standardiseringsorganer i tilknytning til byggenæringen.
Det første prosjektet i BYGGSTAND er å teste ut implementering og bruk av handelsmeldingene ordre, ordrebekreftelse, pakkseddel og faktura ved hjelp av BEAst Supply 4.0. BEAst Supply 4.0 er en internasjonal, digital plattform som bidrar til å optimalisere samhandlingen i byggenæringen. Prosjektets deltakere er Skanska, Dahl Optimera og Byggma.
Vi sikrer produsentenes interesser i digitaliseringen av byggenæringen
Kommunikasjon - sosiale medier
Vi arbeider for positivt omdømme for norsk byggevareindustri, og vi har en ambisjon å skape oppmerksomhet knyttet til industrien og dens betydning for bedre og mer effektive byggeprosesser og bærekraftige bygg og anlegg.
Basis for foreningens kommunikasjon er våre hjemmesider www.byggevareindustrien.no. I tillegg deler vi aktuelle saker på Facebook og LinkedIn.
Prosjekter
Samordningsrådet for digitalisering
En av konklusjonene i rapporten Digitalt veikart 2.0 var å opprette et nasjonalt råd der offentlig og private aktører kunne arbeide videre med overordnede spørsmål og aktiviteter vedr digitalisering av byggenæringen.
Nikolai Astrup opprettet i 2021 "Samordningsrådet for digitalisering" med formål om å legge til rette for effektive prosjekterings- og byggeprosesser, bærekraftig forbruk, ombruk og for digitalisering.
Sluttrapporten ble levert i 2023. Med utgangspunkt i konkrete, felles utfordringer har de skjøvet digital informasjon gjennom siloer og tilrettelagt for skalering, demonstrert bruk av standarder og teknologi i praksis og bidratt tillangsiktige samarbeid utover søken etter en "rask" løsning.
Basert på disse erfaringene, har de gjort seg følgende refleksjoner:
- Standarder må tilgjengeliggjøres digitalt for å gi verdi til digitaliseringsarbeidet
- Åpent tilgjengelige, standardiserte grunndata legger til rette for nyvinning og tjenesteutvikling
- Det er et stort behov for kvalitetssikrede, åpne og standardiserte produktdata i bransjen i dag
- PDT Norge er en viktig samarbeidspartner i Samordningsrådet sitt arbeid
- Samarbeid mellom bransjen og myndighetene er avgjørende for suksess
- Pilotering bidrar til å bryte ned siloene mellom gjensidig avhengige ledd i verdikjeden
Les sluttrapporten her
Sekretariatet ligger i Dibk og Byggevareindustrien er representert rådets styre.
Prognoser og statistikker
Byggevareindustrien har en avtale med Prognosesenteret om utarbeidelse av bransjestatistikk og et prognosesamarbeid sammen med NHO Byggenæringen.
Byggevareindustriens egen salgsstatistikk distribueres månedlig og er en viktig indikator for bransjen der den enkelte produsent kan sammenligne seg opp mot bransjesnittet løpende månedlig.
I 2023 har det blitt arbeidet videre med vår Tall og fakta side på våre hjemmesider.
Gå inn her for å se vår Tall og fakta side
Medlemsfordeler
Som medlem i Byggevareindustriens Forening er du også en del av landsforeningen NHO Byggenæringen og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
NHO er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter i Norge. Gjennom medlemskapet får du tilgang til en rekke fordeler. Juridisk rådgivning, faglig bistand, attraktive møteplasser, nyttige verktøy, relevante kurs og rabatterte innkjøpsordninger er noen eksempler.
Benytt deg av medlemsfordelene og få mest mulig ut av medlemsskapet. Det lønner seg!
NHO Digitale håndbøker
Personal-, HMS- og lederhåndbøker fra NHO
Gjør rutiner, regler og retningslinjer tilgjengelig for bedriftens ansatte på mobil, nettbrett og desktop. NHO tilbyr personalhåndbok, HMS-håndbok og en håndbok for å samkjøre bedriftens ledere. Håndbøkene er et produkt for medlemmer i NHO. De er raske å ta i bruk og rimelige i innkjøp.
Les mer om håndbøkene her
Forsikringer og pensjon
Byggevareindustrien tilbyr våre medlemmer som det er aktuelt for å benytte seg av NHO Forsikring og NHO Pensjon som har avtale med Storebrand.
Arbinn – hjelp for ledere
På NHOs Arbeidsgiverportal Arbinn.no har NHOs advokater og eksperter laget verktøy og veiledere som hjelper deg som er arbeidsgiver og har personalansvar.