Ny byggevareforordning vedtatt
Den reviderte byggevareforordningen er nå offisielt publisert i EUs Official Journal og har nå erstattet tidligere versjon av forordningen.
Den reviderte byggevareforordningen er nå offisielt publisert i EUs Official Journal og har nå erstattet tidligere versjon av forordningen.
Forordningen er nå publisert på alle EU-språk, som dere kan finne her. Her forventer vi at den også blir oversatt til norsk, og publisert på Direktoratet for byggkvalitet sine hjemmesider og som norsk lov.
Når det gjelder den praktiske ikrafttreden, vil dette gjøres skrittvis produktgruppe for produktgruppe. Overgangen vil for mange produktgrupper ikke skje før om noen år til tross for at forordningen nå er publisert. I forkant av implementering av nye produktgrupper, må de harmoniserte produktstandardene for de aktuelle produktene revideres for å inkludere de nye kravene, samt eventuelle endringer knyttet til dokumentasjon av de tekniske egenskapene. De nye kravene som spesielt kan trekkes frem er at i tillegg til tekniske egenskaper som i dag, blir det obligatorisk å deklarere livsløpsbasert klimagassutslipp (dvs. globalt oppvarmingspotensiale, GWP). Andre bærekraftsegenskaper som vil inngå er dokumentasjon av egenskaper knyttet til sirkulær økonomi samt farlige stoffer og inneklimapåvirkning. Det som er relatert til farlige stoffer og inneklimapåvirkning vil bli felles for alle byggevarer, men er enn så lenge ikke helt på plass. Sirkulære egenskaper vil etter det jeg forstår, beskrives i de enkelte produktstandardene.
All denne dokumentasjonen skal foreligge i et Digitalt produktpass (DPP) som også er under utarbeidelse gjennom europeisk standardisering. Byggevareindustrien deltar aktivt i arbeidet med utviklingen av Digitale Produktpass, og utarbeider nå en veileder til ny byggevareforordning vi vil sammen med Construction Products Europe utarbeide en detaljert veileder til de nye kravene.
Ved at den nye forordningen i praksis trer i kraft ved ulike tidspunkt for ulike produktgrupper, vil både Byggevareindustriens forening og Direktoratet for byggkvalitet være viktige informasjonskilder for å følge med om når ulike produkter forventes implementert etter den nye forordningen.